tysdag 6. mars 2007

Danmarks høyeste naturlige punkt er MøllenhøjToppen av Møllenhøj. Tårnet i bakgrunnen står på Ejer Bavnehøj.

I min barndom trodde jeg at Himmelbjerget var Danmarks høyeste fjell, rettelse punkt. Jeg var foresten på et meget hyggelig bryllup på Himmelbjerget i sommer, der Lars, en kamerat fra Sarons Dal giftet seg med Vibeke. Resturanten bør avlegges et besøk. Du vil få en meget positiv matopplevelse.

Men som voksen kunne jeg stolt slå i bordet med å si at, Yding Skovhøj er det høyeste fjellet i Danmark med sine 172,54 moh, når man regner med en bronsealderhaug på toppen. Hvis man ser bort fra de menneskeskapte tingene er høyden bare 170,77 mho. Til min store fortvilelse registrer jeg at heller ikke Yding Skovhøj er det høyeste fjellet i Danmark, men Møllenhøj.
Yding Skovhøj vil da være hele 9cm lavere enn Møllenhøj, som strekker mot himmelen med sine 170,86 moh. Møllenhøj ligger tett ved siden av Ejer Bavenhøj, som er Danmark tredjehøyeste naturlige punkt med 170,35 moh.

Yding Skovhøj er dermed en anelse lavere enn Danmarks høyeste ikke-menneskeskapte punkt, Møllehøj med sine 170,86 moh. Møllenhøj er hele 51 cm høyere enn Ejer Bavnehøj som ligger på tredje plass som Danmarks høyeste fjell, eller bjerg.
Alle disse høyder ligger i den sydlige del av Skanderborg Kommune. I samme område er der hele 5 menneskeskapte gravhøyder fra bronsealderen som er høyere enn Møllehøj. Den høyeste av disse er Yding Skovhøj - eller mere presist: den midterste gravhøyden i Yding Skovhøj med 172,52 moh, som er da det høyeste punkt i Danmark.

Listen over de tre høyeste naturlige punktene i Danmark er:

1. Møllenhøj 170,86 moh
2. Yding Skovhøj 170,77 moh
3. Ejer Bavenhøj 170,35 moh

Dette er viktige fakta som du må memorere.....

1 kommentar:

Harald H sa...

Takk for den viktige Danmark-informasjoenen du deler med deg. Det betyr mye....